Livet er uforutsigbart. Det kan være mange grunner til at man kan ha falt litt utenfor økonomisk, men det er heldigvis måter du kan komme deg på beina igjen. Så gi ikke opp motet bare fordi man har inkassosaker eller har endt med tvangssalg. Les mer om hvordan du får orden på din økonomi her.

Hvordan ender det slik og hvordan unngår man at det skjer igjen?

I Norge er man generelt i en heldig situasjon økonomisk sammenlignet med de fleste andre plasser i verden. For her får man hjelp nesten uansett dersom man trenger det. Så om man sitter med inkasso, betalingsanmerkninger og tvangssalg så kommer det som regel av et forbruk som ikke går opp med inntekt. I tillegg kan det komme uforutsette utgifter som gir en smell og da er det viktig at man har en buffer.

Skal man komme seg ut av en slik situasjon og unngå at noe slikt skjer igjen, er det viktig at man først og fremst lager et budsjett. Med et budsjett kan man veie inntekt og utgifter opp mot hverandre slik at man kan se hvor mye man egentlig har disponibelt etter faste utgifter. Samtidig kan man legge opp til sparing slik at man får en buffer, samtidig som man kan få muligheten til å investere.

Hjelp og rådgivning trenger ikke koste deg noe

Når man blir sittende i en krevende økonomisk situasjon så er dette noe som kan være utrolig ubehagelig. I noen tilfeller kan det også være vanskelig å håndtere. Heldigvis finnes det mange instanser dere ute både privat og offentlig som kan hjelpe deg i en slik situasjon, uten at det koster deg noe.

Private selskaper som driver med gjeldsrådgivning kan hjelpe deg med å ta kontakt med långivere for deg, slik at man kan se på en løsning. For dette er samtaler som kan være vanskelig og da er det greit å bruke de med kompetanse.

NAV har også gratis gjeldsrådgivning. Der kan du ringe inn og eventuelt avtale et møte på ditt lokale NAV kontor. Sammen kan dere se på budsjett og hvilke muligheter du har til å løse problemene.

Fornuftig investering kan bidra til en stabil økonomi

Har man kommet litt frampå i økonomien igjen så er det viktig at man starter med sparing. Og når man har kommet i gang med sparing bør man se på investering. Det finnes mange måter å gjøre dette på og det trenger ikke være komplisert. Det er bare viktig at man aldri investerer penger med risiko som man ikke har råd til å tape. Her er 3 investeringsformer å vurdere:

  1. Eiendom: Eiendom er en investeringsform som nesten alltid lønner seg og er noe alle bør gjøre.
  2. Aksjer: Aksjer kan være risikofylt, men da følger det som regel med tilsvarende potensiale for avkastning. Det er viktig at man har nok kunnskap og hører på råd fra eksperter.
  3. Fond: Et relativt trygt investeringsalternativ som man gjerne gjør på lang sikt. Her kan man også variere risikograden om man ønsker mulighet for bedre avkastning.